
De klimaatverandering heeft de bezorgdheid naar voren gebracht om de voedselzekerheid voor een groeiende bevolking op een duurzame manier te waarborgen. De laatste jaren is de aandacht gericht op planten die van nature bestand zijn tegen droogte en minder water verbruiken. Veel hiervan zijn ‘wees’-gewassen – die van historisch en inheems belang zijn, maar die onlangs op een laag pitje zijn gezet als gevolg van de homogenisering van de voeding als gevolg van globalisering. Voorbeelden die de gewone indiaan bekend zijn, zijn kleine grassen zoals sorghum, parelgierst, vingergierst; en knollen zoals olifanten yams en zoete aardappelen.
Een aanstaande, uitgebreide studie in Frontiers in Sustainable Food Systems van het Department of Plant Science, Central University of Kerala, legt de schijnwerpers op postelein ( Portulaca oleracea ), een gewas dat historisch in een groot deel van de Oude Wereld (Europa, Afrika, Azië) werd geconsumeerd. , maar is de laatste tijd afgedaan als een bijproduct, zo niet een ronduit nutteloos bijproduct. Zijn bijnamen zijn eendenkruid en vetkruid.
Lees | Kinder Garden: Wiet ze, eet ze op
Auteurs van de studie – en anderen vóór hen – beweren dat postelein een belangrijk ‘klimaatslim’ gewas zou kunnen zijn in een drogende omgeving.
Magische mechanismen
Postelein is een C4-plant, wat betekent dat het atmosferische CO2 vastlegt als een 4-koolstofmolecuul (de andere fotosyntheseroute is C3, dat CO2 als een 3-koolstofmolecuul fixeert). Terwijl C3-planten (bijv. tarwe, gerst en haver) op hogere breedtegraden groeien met veel regen in de winter, worden C4-planten (bijv. de meeste gierst, maïs, suikerriet) gevonden op warmere, lage breedtegraden.
Postelein kan ook overschakelen op speciale fotosynthese, genaamd Crassulacean acid metabolisme (CAM) fotosynthese, afhankelijk van omgevingsfactoren zoals zoutgehalte, daglengte, nachttemperatuur en waterstress. CAM-fotosynthese is een aanpassing aan droge omstandigheden, waarbij planten ‘s nachts atmosferische CO2 vastleggen en overdag fotosynthese uitvoeren. Deze fotosynthetische route is aanwezig in xerofytische planten zoals cactus.
Postelein heeft, in tegenstelling tot veel andere gewassen, het unieke vermogen van een C4-CAM-schakelaar. Het kan een C4-route aannemen onder normale irrigatieomstandigheden en overschakelen naar een CAM-route wanneer ze worden geconfronteerd met droogte.
Zout tolerantie
De plant vertoont ook een natuurlijke weerstand tegen zoutgehalte, en er wordt beweerd dat het een belangrijk biozoutgewas zou kunnen zijn. Postelein reageert op stress door zoutgehalte door de expressie van een gen dat het pyrroline-5-carboxylaatsynthetase-gen (PC5S) wordt genoemd, te verhogen.
Eerdere studies hebben aangetoond dat postelein – net als andere biozoutgewassen – erin slaagt zijn fotosynthetische activiteit te behouden, zij het ten koste van zijn groeipotentieel. Desalniettemin merken onderzoekers op dat, hoewel stress het kiempotentieel van de plant beïnvloedt, het geen effect heeft op de productie van een groot aantal zaden.
Lees ook | Hoe Pursale Kulfa saag . te maken
Als soort vertoont postelein een breed scala aan fenotypische plasticiteit, wat het vermogen van een individu is om zich gemakkelijk aan te passen aan een verandering in de omgeving.
Het artikel bespreekt verder verschillende ondersoorten/cultivars met hun eigen sterke punten:
Cultivars uit Turkije hebben de laagste hoeveelheid antinutriënten
Eritrea en Egypte cultivars hebben de hoogste droogtetolerantie
Iraanse cultivars hebben de hoogste biomassaopbrengst
Nederlandse rassen hebben een hoog gehalte aan omega-3-vetzuren
Griekse variëteiten vertonen een hoog gehalte aan ruw eiwit
Stressbestendigheid
Er wordt betoogd dat identificatie van de genetische routes die verantwoordelijk zijn voor deze individuele stressbestendige eigenschappen, kan worden gebruikt in programma’s voor genetische manipulatie om nog meer superieure variëteiten te creëren.
Naast zijn stressbestendigheid staat het gewas bekend om zijn voedingsrijke fytochemicaliën zoals alkaloïden, flavonoïden, catecholamines, lignanen, terpenoïden, betalains, carotenoïden, vitamines.
Naast de hoge biomassa, “neemt postelein zeer weinig ruimte en tijd in beslag om te groeien en bevat het omega-3-vetzuren die ontbreken in een vegetarisch/veganistisch dieet.” Ajay Kumar, de auteur van het onderzoek, zei in een e- mailgesprek met IE.com . Consumptie van postelein moet daarom worden gepromoot onder vegetariërs en veganisten.
“Gezien de kwetsbaarheden die verband houden met de reguliere geglobaliseerde voedingsmiddelen die lange afstanden afleggen voordat ze de keukens bereiken, is het belangrijk om die weesgewassen te onderzoeken die regionaal en lokaal belang hebben en gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Dergelijke gewassen zijn vooral belangrijk tijdens pandemieën zoals COVID 19 en burgeroorlogen wanneer de toeleveringsketens worden verstoord, “voegt hij eraan toe.
Leave a Reply